Laquinimod ni upočasnil napredovanja motoričnih simptomov Huntingtonove bolezni

Reilmann and al., Lancet Neurology , Feb 2024

Pripravila: Vesna Van Midden, specializantka nevrologije

Huntingtonova bolezen (HB) je avtosomno dominantna progresivna nevrodegenerativna motnja, za katero je značilno kopičenje agregatov huntingtina v nevronih. Le-to vodi v nevroinflamacijo in progresivno izgubo nevronov.

V nedavni raziskavi, LEGATO-HD, objavljeni v The Lancet Neurology, so Reilmann s sod. preučevali učinek immunomodulatorja laquinimoda na potek bolezni. Laquinimod je bil primarno razvit za zdravljenje recidivno-remitantne multiple skleroze in deluje preko modulacije antigen-predstavitvenih celic.

V raziskavo je bilo vključenih 352 odraslih s HD, ki so 12 mesecev prejemali bodisi placebo ali pa laquinimod v dnevnih odmerkih 0,5mg, 1mg ali 1.5mg. Bolniki so laquinimod v splošnem prenašali dobro, brez poročil o srčno-žilnih neželenih učinkih, ki so bili sicer prisotni v predhodnih kliničnih preizkušanjih tega zdravila pri bolnikih z MS. Raziskava ni pokazala pomembnega učinka na motorično napredovanje HB (ocenjeno z lestvico UHDRS-TMS) ali druge klinične izide.

Sekundarna analiza je pokazala, da je bil laquinimod v odmerku 1,0 mg povezan z manjšo izgubo volumna kavdatnega jedra v primerjavi s placebom, kar bi lahko nakazovalo na to, da laquinimod vpliva na nevrobiološke korelate HB, vendar brez uspešne preslikave v klinično sliko. Ob tem je pomembno, da je skupina, ki je prejemala placebo, imela večjo izgubo volumna kavdatnega jedra, kot bi bilo sicer pričakovano ob normalni progresiji bolezni, zato je možno, da so bili v skupino, ki je prejela placebo po naključju uvrščeni bolniki z agresivnejšo obliko bolezni.

Kljub manj spodbudnim rezultatom raziskave, nevroinflamacija ostaja pomembna terapevtska tarča pri HB.